Kako šivati zavjese Od Organze

Sadržaj:

Kako šivati zavjese Od Organze
Kako šivati zavjese Od Organze

Video: Kako šivati zavjese Od Organze

Video: Kako šivati zavjese Od Organze
Video: Kako se rade falte sa viljuškom 2024, Marš
Anonim

Organza je tanka prozirna tkanina koja se izrađuje od svile, poliestera ili viskoze uvijanjem dva vlakna. Organza može biti sjajna ili mat. Ova neobična tkanina izgleda vrlo dobro u uređenju interijera od tekstila. Organza je takođe vrlo prozirna i propušta puno svjetla, što je dobro za ukrasne zavjese.

Prozirna ljepota
Prozirna ljepota

Neophodno je

  • - organza
  • - traka za zavjese
  • - niti
  • - makaze
  • - mašina za šivanje

Instrukcije

Korak 1

Prije nego što šivate zavjese, morate odlučiti o količini tkanine za njih. Obično se za til uzima količina tkanine koja je 2-2,5 puta veća od širine vijenca. U slučaju organze, možete se ograničiti na jednu i po širinu (ali ne manje).

Korak 2

Zatim se gornji i donji dio organze moraju rezati u visinu od strehe do poda, uzimajući u obzir dozvoljeni šav (2-4 cm). Vrlo je teško ravnomjerno izrezati ovu tkaninu, pa ivice zahtijevaju obradu. Dno reza može se obraditi bias trakom. Ako je planirano zašiti traku za zavjese na zavjese, vrh se ne može obraditi trakom, već jednostavno uvući i zašiti na ivicu.

Korak 3

Nakon toga trebate pričvrstiti traku za zavjese ili pletenicu s kojom će se zavjesa skupiti. Dužina trake za zavjese mora odgovarati širini zavjese. Zatim se traka pričvrsti na zavjesu s najmanje dva šava. Ako je traka široka, trebalo bi biti više linija. Ovisno o vrsti pletenice na zavjesama, dobit će se nabori za draperije.

Korak 4

Nakon što je traka našivena, trebate glačati ušivene zavjese. Preostaje samo povući konce na traci zavjese i objesiti gotove zavjese na zavjesu.

Preporučuje se: