Zašto Sjeme Bosiljka Nije Niklo?

Zašto Sjeme Bosiljka Nije Niklo?
Zašto Sjeme Bosiljka Nije Niklo?

Video: Zašto Sjeme Bosiljka Nije Niklo?

Video: Zašto Sjeme Bosiljka Nije Niklo?
Video: EVO KAKO ĆETE GAJITI OGROMAN ŽBUN BOSILJKA KOD KUĆE! BAŠTOVAN ODAO SVOJU TAJNU! 2024, Marš
Anonim

Danas je među vrtlarima bosiljak postao popularna začinsko-aromatična biljka zajedno s koprom, peršunom i korijanderom. Ali to se događa ovako: posijali su, čekamo sadnice, ali nisu. Zašto?

Zašto sjeme bosiljka nije niklo?
Zašto sjeme bosiljka nije niklo?

A odgovor dolazi sam od sebe. Bosiljak je porijeklom iz toplih zemalja. Prvi važan uvjet za sadnice je toplo tlo. Ali, mora se imati na umu da se bosiljak sije samo sa suvim sjemenom! Ne treba žuriti sa sjetvom (za središnji dio Rusije). Sjetva na otvoreno tlo vrši se krajem maja - početkom juna.

Sjeme se sije u zemlju kada se zemlja zagrije na 12-15 stepeni, na dubinu od 1,5 cm. Sadnice se pojavljuju za 2-3 sedmice. Razmak između redova treba biti 20-30 cm, a u redu 25 cm. Na 1 m2 smjestite najviše 10 biljaka.

Tokom perioda klijanja sjemena, potreba za vlagom je vrlo velika, pa morate sadnice zalijevati. Ako se očekuje hladan udarac, pokrijte krevet folijom ili pokrivnim materijalom. Postavite krevet na mjesto ugrijano suncem, zaštićeno od hladnih sjevernih vjetrova. Bosiljak voli plodna, organska, lagana tla. Najbolji prethodnici su krompir, mahunarke, krastavac, paradajz.

Bosiljak se lako čisti. Štetnici ga praktično ne oštećuju, a bolesti (fusarij i siva plijesan) pojavljuju se samo uz pretjeranu vlagu i zadebljanu sadnju. Zbog toga je potrebno biljke pravovremeno prorijediti i ukloniti bolesne.

Preporučuje se: